11 ton maneter insamlade utmed Solkusten

2018-06-20

Elva ton maneter har samlats in från stränder på Costa del Sol efter den största invasionen av maneter sedan 2012. Det rapporterar Diario SUR på tisdagen. Under veckoslutet täcktes stränder mellan Mijas till Torrox/Nerja av Pelagia Noctiluca eller lysmaneter som det heter på svenska.

Även på Costa Tropical mellan Almuñécar och Motril/Calahonda var stränderna fyllda. Det är inte onormalt att stora mängder maneter spolas upp på land under våren och sommaren. Sker det på sommaren och under ett veckoslut blir händelsen mer uppmärksammad eftersom stränderna är fyllda med badgäster.

Under de senaste dagarna har båtarna ”quitanatas” som bevakar och rensar kustens stränder arbetat för högtryck. Mellan Nerja och Vélez-Málaga har åtta ton lysmaneter tagits upp. Mellan Torremolinos och Mijas rör det sig om tre ton, merparten utmed Benalmádena Costa.

Enligt Aula del Mar är det den största invasionen av maneter sedan 2012. Även 2015 förekom det stora mängder.

Biologen Jesús Bellido vid Aula del Mar säger att förekomsten av maneter är fortsatt hög utmed stora delar av Málagakusten. Han manar till försktighet bland badgäster.

Lysmanetens stick är inte livshotande men mycket irriterande