Stor risk för störningar i flygtrafiken i sommar

2018-04-23

Flygledarna i Barcelona är på krigsstigen och varslar om en rad aktioner i sommar, något som kommer att störa mycket av flygtrafiken i Spanien, eftersom de kontrollerar flygtrafiken till hela östra Spanien samt Balearerna (Mallorca, Menorca, Ibiza, Formentera, Cabrera).

Det blir framförallt en rad strejker, den första strejken bryter ut den 20 juni, men resten är ännu inte tidsbestämda. Planen är att det skall drabba flygtrafiken hårt så det kommer att röra sig om 24 timmars strejker. 85% av de anställda flygledarna har anslutit sig till strejkerna.

Flygledarna anser att de har för hård belastning så de kräver att det blir fler anställda flygledare. De har tidigare i år varnat för kaos eftersom de bedömer att de inte klarar av att hantera trafiken. Enligt fackföreningen USCA så har Barcelonas flygplats redan 9,4% fler passagerare än vid samma tid förra året.

Enligt fackföreningen arbetar flygledarna i Barcelona i skift på sex dagar och därefter två lediga dagar, medan det vanliga i branschen är fem dagars arbete följt på tre lediga dagar.
Barcelonas flygplats upplevde kaosartade situationer redan förra året, då i Augusti, den gången var det säkerhetspersonalen som strejkade för att protestera mot sina arbetsförhållanden. Detta resulterade i köer på upp till tre timmar för att komma igenom säkerhetskontrollerna.