Kravet på munskydd lättas efter påsk

07.04.2022

Regeringen planerar att häva påbudet på munskydd i slutna lokaler och behålla det endast i kollektivtrafiken och på sjukhus samt vårdhem.

Enligt El País väntas ministerrådet lätta på munskyddskravet vid sitt första ordinarie möte efter påskhelgen, 19 juni. Dekretet väntas träda i kraft 20 april och måste sedan styrkas i efterhand inom en månad i parlamentet. Det skulle innebära att munskydd inte längre behöver brukas i butiker, barer och restauranger samt i skolorna.
Officiellt fattas beslutet av hälsovårdsdepartementet, i samråd med de autonoma regionalstyrelserna. Flera har efterlyst en längre tid att påbudet lättas, bland dem Madrid och Katalonien. I Andalusien motsätter sig dock regionalpresidenten Juanma Moreno att påbudet hävs i nuläget. Han hänvisar till en oroväckande ökning av smittfrekvensen och förutom den stundande påsken hålls därefter ferian i Sevilla. Därför menar Moreno att munskydden bör behållas åtminstone till mitten av maj och betonar att det är ett beslut som måste fattas i samråd med smittskyddsexperterna.
Regeringen menar att lättnaden stöds av experterna och en majoritet av de autonoma regionerna väntas stödja beslutet att lätta på munskyddskravet så snart påsken är över.