Nya rutiner för inresa till Spanien

23.11.2020


Från 23 november gäller negativt PCR-test för inresande svenskar

Från den 23 november gäller kravet på uppvisande av negativt covid-19-test för samtliga inresande i Spanien från 67 högriskländer. I dagsläget inkluderar detta även Sverige. Det betyder att kontrollerna för inresande utökas vid landets flygplatser med risk för böter för dem som inte följer beslutet. Det talas om böter på upp emot 6.000 euro.

Enligt spanska statens officiella bulletin är det endast ett negativt PCR-test för SARS-CoV-2 som accepteras. Testet ska göras inom 72 timmar före resenärens ankomst till Spanien och resultatet måste styrkas med originalintyg, i pappersformat eller digitalt, på spanska eller engelska. Kravet gäller endast resenärer med flyg och båt.
På intyget måste följande information framkomma: namn, passnummer/ID nummer (detta nr måste överensstämma med den information som registrerats av resenären på den hälsodeklaration som krävs av Spanien vid inresa), datum som testet utförts, kontaktuppgifter till kliniken, vilken typ av test (PCR) som använts och ett negativt provresultat på detta. Andra tester som antikroppstester (ELISA, CLIA, ECLIA) eller antigentester (snabbtester som påvisar pågående Covid-19) accepteras inte.
Kanarieöarna har sedan den 14 november en regel om att boende på turistinrättningar måste kunna uppvisa ett negativt covid-19-test som utfärdats senast 72 timmar före ankomst till Kanarieöarna. Barn under sex år är undantagna regeln.
Resenärer till Spanien måste även fylla i det nationella hälsoprotokoll "Formulario de Control Sanitario" som du hittar på webbplatsen spth.gob.es eller via appen Spain Travel Health-SpTH.
För inresor till Galicien är det obligatoriskt att fylla i ett lokalt hälsoprotokoll utöver det nationella hälsoprotokollet.