Vaccinerade släpps in i Spanien utan restriktioner från måndag

07.06.2021

Utrikesdepartementet i Spanien meddelar att resenärer som är fullt vaccinerade sedan 14 dagar tillbaka före sin resa till Spanien inte behöver ett högst 72 timmar negativt PCR-test. Beslutet gäller från måndag den 7 juni. Uppgifterna om att du är fullvaccinerad skriver du in i det digitala hälsoprotokollet/hälsodeklaration.

Svenska Magasinet har varit i kontakt med både Sveriges ambassad i Madrid som Spaniens ambassad i Sverige för att få klarhet i vad som gäller för fullvaccinerade svenskar som planerar resa till Spanien från måndag den 7 juni.
Som Svenska Magasinet tidigare berättat kom den spanske regeringschefen Pedro Sánchez med beskedet 21 maj att fullvaccinerade kan resa till Spanien utan restriktioner från den 7 juni. Det betyder att inresande från länder och regioner med hög smitta inte behöver ett högst 72 timmar negativt PCR-test.
Så har fallet varit med svenskar sedan november månad ifjol.
Eftersom det av EU beslutade "Covidintyg - digitala gröna intyg" gäller först från den 1 juli undrar många vad som gäller från 7 juni till 1 juli.
Fullvaccinerade sedan 14 dagar
Det besked som Utrikesdepartementet i Spanien hittills har kommit med är att resenärerna måste vara fullt vaccinerade sedan 14 dagar tillbaka före sin resa till Spanien. Det framkommer i den text som Utrikesdepartementet publicerade den 20 maj. Den texten hänvisar Spaniens ambassad i Sverige till när vi ber om ett svar.
Vaccinerna ska även vara godkända av EU och WHO som Pfizer, Moderna, AstraZeneca och Janssen som administreras i Spanien.
De som kan bevisa att de haft sjukdomen covid-19 med ett högst 180 dagar gammalt intyg kan komma in i Spanien utan kravet på PCR-test även om de kommer från ett land som bedöms ha hög smitta.
Kravet på ett ifyllt hälsoprotokoll gäller fortsatt för alla inresande. Här registrerar du som resenärer de uppgifter som visar att du är fullvaccinerad. Som ditt förnamn och efternamn, vaccinationsdatum, antal doser och när du fick sista dosen, vilket vaccin du fick, vilket land du mottog vaccindoserna i samt uppgifter om vaccinationsintyg. Det ska vara utfärdat på engelska, spanska, tyska eller franska,
För övriga som inte är fullvaccinerade samt minderåriga över sex års ålder krävs antigentest eller PCR-test högst 48 timmar gammalt.
På fredagen upprepade dagstidningen El País det tidigare kravet från Utrikesdepartementet den 20 maj att resenärer måste vara fullvaccinerade minst 14 dagar innan resan till Spanien.
På lördagen kom den officiella bulletinen från staten BOE (Boletín Oficial del Estado) med det officiella beslutet.
Från den 1 juli gäller det av EU beslutade "Covidintyg - digitala gröna intyg". Det kommer att förenkla resandet inom EU betydligt.